Trije vzroki strahu pred nastopanjem

Ne glede na to, koliko vadim, se nikoli ne počutim pripravljenega za nastop. Namesto tega se počutim kot divjad, ki se ponoči spotika na cesti, po kateri naproti prihajajo vozila.”

Shannon Sexton, pevka in avtorica

Predvidevam, da čisto vsak nastopajoči pozna občutek treme in nervoze, ko nastopa na prireditvi ali na avdiciji.
Ne glede na to, ali se spoprijemamo z lahnim nelagodjem ali gromozanskim strahom, lahko s postopnimi koraki začenjamo razumeti, od kod strah prihaja in kako ukrepati, da mu zmanjšamo moč in si tako olajšamo nastopanje.

V tej objavi bom povzel tri glavne vzroke, od kod izvira strah pred nastopanjem:
• osebnostne lastnosti in značilnosti
• naloga, ki je pred nami
• situacija nastopa

1. Osebnostne lastnosti in značilnosti
Naše osebnostne lastnosti, značilnosti in prepričanja močno vplivajo na našo izkušnjo nastopanja na odru. Tako zelo samozavestni, ekstravertirani ljudje, ki gledajo na nastopanje kot na nek zabaven, nagrajujoč izziv, čutijo manj nervoznosti in napetosti, kot tisti, ki jih je groza, kadar se vanje uprejo odrske luči in pogledi celotne publike. Naše pretekle izkušnje pa še podkrepijo našo naravno počutje glede nastopanja. Če smo samozavestno in uspešno nastopali, bomo pred nastopom še bolj samozavestni, v kolikor pa nas je trema “pokopala” do te mere, da se nam je nastop povsem ponesrečil, pa nas bo naslednjega nastopa toliko bolj strah.
Introvertirani, vase zaprti glasbeniki, ki so se med nastopanjem zaradi nervoznosti že tresli, čutili metuljčke v trebuhu in suha usta, jih bo to pred naslednjim nastopom verjetno ponovno skrbelo. Glasbeniki, ki pa praviloma pri nastopanju uživajo in jim nastopi lepo uspevajo, pa imajo dober razlog, da se že veselijo svojega naslednjega nastopa.
Dobra novica: z dobro načrtovano akcijo in nekaj dobre volje lahko tudi dolgoletni tremaš nadomesti negativne, katastrofične misli in izkušnje s pozitivnimi in se sprosti pri nastopanju.

2. Naloga pred nami
Ni nam treba posebej poudarjati, da nas je bolj strah izvajanja težkih skladb kot lahkih. Podobno, tudi nezadostna vaja skladb našega repertoarja nas lahko drži na trnjih, ko stopimo pod odrske luči.
Dva izjemno pomembna, čeprav ne tako očitna dejavnika, ki vplivata na občutek gotovosti glede našega nastopanja, sta naša vaja in sposobnost nastopanja. Še posebej učenci glasbenih instrumentov in petja, ki se skladb za nastope ne naučijo dovolj poglobljeno, bodo začutili, da jim trema pred nastopom jemlje občutek nadzora nad seboj in svojim nastopom. Podobno, če glasbeniki niso vešči osnovnega nastopanja, kot je govorjenje pred publiko, jih bo tudi ob dobri vaji pred nastopom nervirala trema.
Vsi glasbeniki pa lahko izboljšajo izvedbo naloge pred njimi – uspešnega nastopa, če si izberejo primeren, ne prezahteven repertoar skladb, se skladbe dobro in poglobljeno naučijo ter pridobijo nekaj znanja, kako nastopati pred publiko.

3. Situacija nastopa
Bolj, ko nam je nastop pomemben, večja je možnost, da se nas bosta lotila trema in nervoza.
Če recimo nastopamo na avdiciji za večji projekt, nam bo ta nastop povzročil večji pritisk kot običajen nastop v sosednji gostilni. Prav tako bomo pod večjim pritiskom, če bomo snemali v dragem, uglednem studiu, kot pozno zvečer doma, v hitro pripravljenem amaterskem studiu z nekaj starimi glasbenimi kolegi. Neprijetno počutje in stres pa lahko okrepi tudi neznana lokacija, kjer je po vrhu še neprimerno poskrbljeno za nastopajoče.
Dodaten neprijeten pritisk lahko povzroči tudi izredno in natančno zanimanje publike za naš nastop, ki po njem javno preko medijev, tvitov, blogov objavljajo svoje mnenje o našem nastopu. Vendar ne glede na situacijo nastopa, če vemo, kako se pripraviti, bomo zmožni izvesti izjemen nastop!

A vprašanje ostaja, kako se znebiti vsakega od naštetih treh virov strahu?
S pravimi odgovori na to vprašanje vas bom seznanil v naslednjem prispevku. Bodite pozorni, saj pride kmalu!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail