Ustvarimo odlično delovno okolje za glasbeno vajo

“Studio, soba, kateri se glasbenik zapiše za vse življenje, je pomembna, ne le kot delovni prostor, temveč kot vir navdiha.”

– Grace Glueck, novinarka

V tem članku želim izpostaviti dve ideji. Prva je, da moramo svoj delovni prostor za vajo urediti tako, da bomo kar najbolj izboljšali svojo učinkovitost pri vaji. Delovni prostor ne rabi biti “fancy”, da bi igrali brezhibno, obstaja pa nekaj stvari, brez katerih bi se glasbeniki pri vaji mučili po nepotrebnem. Druga ideja je ta, da ne glede na to, ali je prostor stilsko opremljen, ali povsem navaden, imamo to možnost, da ga spremenimo v tempelj, ki je prežet z navdihom.

Kako pa se lahko po nepotrebnem mučimo v nepravilno opremljeni sobi? Velikost stolov, ki ne ustrezajo našemu telesu, lahko povzroči bolečine v hrbtenici; slaba razsvetljava prostora lahko povzroči bolečino v očeh; manjko metronoma nas lahko zavede pri vaji ritma. Saj veste, kaj želim povedati. Spodnji seznam predstavlja nabor nujnih potrebščin, ki poleg instrumenta sestavljajo naš delovni prostor za vajo. Seveda nekateri instrumentalisti ne potrebujejo vseh stvari, ki so naštete. Le redki pianisti potrebujejo uglaševalec instrumenta 😉

Nujne sestavine vsakega delovnega prostora za glasbeno vajo:
1. Primeren stol
2. Notno stojalo
3. Beležka in pisalo
4. Elektronski uglaševalec
5. Metronom
6. Ura
7. Audio snemalnik
8. Stojalo za instrument
9. Steklenica vode
10. Ustrezna svetloba in klima v prostoru (svež zrak!)
11. Relativna zasebnost in tišina

Da bo naš delovni prostor za vajo postal tempelj ustvarjalnosti, ga moramo pri vsaki vaji tako tudi obravnavati. Ko se pripravljamo na vajo – naj si bo doma, v šoli ali na poti – se prepričajmo, da imamo vso potrebno opremo na razpolago. Hkrati pa odpravimo vse potencialne motnje. Ugasnimo ali utišajmo telefon, ugasnimo računalnik.

Sedaj pa si vzemimo trenutek, da zaznamo izredno priložnost, preden se lotimo ustvarjanja glasbe. Kot verni ljudje, ki opravijo verski obred, ko vstopijo v posvečeno hišo, tudi mi prevzemimo ritual, s katerim se bomo posvetili glasbeni vaji. Preden se začnemo ogrevati na instrumentu, globoko vdihnimo, sprostimo napetost in si potrdimo, da nam vaja veliko pomeni. Pustimo težave ob strani in vstopimo v izjemno kraljestvo ustvarjanja glasbe.

vaja glasbenika

Vir: http://www.effectivemusicteaching.com/articles/students/how-to-develop-a-practice-routine/

Vir besedila: Klickstein, G. (2009). The Musician’s Way

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail