Glasbena šola – glasbeni pedagogi

Področja coachinga za glasbene pedagoge

Performance - veščine

Odkrivanje in raziskovanje novih pristopov poučevanja, ki ustrezajo vaši osebnosti: "Kako naj poučujem, da bom ostal zvest svojim vrednotam in pogledom, hkrati pa bom upošteval individualne potrebe vsakega učenca?"

Odkrivanje svojih močnih lastnosti pri poučevanju in njihova uporaba: "Kaj zmorem in znam, kar lahko naredi moje poučevanje učinkovito na meni lasten način?"

Ustvarjati varen in odprt prostor za učenčevo glasbeno izražanje in rast: "Kako lahko prilagodim učno okolje, da se bodo v njem učenci počutili še prijetneje in bolj motivirano?"

 

Blagostanje - wellbeing

Počutiti se dobro v vlogi učitelja ter pri poučevanju: "Pomembno je tudi moje lastno dobro počutje, če želim z učenci delati dobro."

Odkrivanje svojega poslanstva vloge učitelja: "zakaj sem se odločil za poklic glasbenega pedagoga? Lahko še bolje ozavestim svoj pedagoški poklic?

Postati bolj zadovoljen z delom, kariero in življenjem: "Sem s svojim poklicem glasbenega pedagoga in svojim življenjem zadovoljen v tolikšni meri, kot želim? Če pogrešam še kaj, kako lahko to spremenim?

 

Spoprijemanje - coping

Preprečevanje lastnega izgorevanja na delovnem mestu: "Moje delo me izčrpava. To želim in moram spremeniti, da ne izgorim."

Motivacija otrok za glasbeno vajo, instrument in nastopanje: "Pravi izziv je motivirati otroke za vajo. Kako naj mi to bolje uspeva?"

Prepoznavanje lastnih priložnosti za rast na glasbenem in pedagoškem področju, graditev ustreznega odnosa do otrok ter delo z njimi: "Kako se lahko tudi sam še izboljšujem na svojem glasbenem in pedagoškem področju? Ne želim stagnirati."

Odnos- attitude

Obujanje lastnega veselje do glasbe, instrumenta in nastopanja: "Delo mi je postalo takšno breme, da sem izgubil veselje do lastnega glasbenega izražanja. Želim ga obuditi nazaj!"

Biti učencem dober vzor glasbenika: " Vem, da je dober zgled najboljši učitelj - želim biti dober zgled svojim učencem in jim prenašati veselje do glasbe!"

Samoregulacija

Ohranjati pozitivno naravnanost v vsaki učni situaciji: "Z učenci ni vedno lahko. A ne pustim, da mi to pokvari dan.Vem, da sem naredil vse, kar lahko, in to je dovolj."

Ohranjati osredotočenost na učenčevo igranje: "Ni enostavno biti nenehno pozoren na učenčevo igranje, življenje pač prinaša skrbi, ki polnijo glavo. A ko delam, želim biti na delo pozoren."

 

Več o coachingu za glasbene pedagoge

Pozdravljeni, profesorji v glasbenih šolah,

V glasbeni šoli, ki sem jo obiskoval, stene hodnikov krasijo mnoga priznanja in nagrade iz najrazličnejših glasbenih tekmovanj, kjer so nastopali učenci te glasbene šole. Tako, kot so profesorji ponosni na uspehe svojih učencev na tej glasbeni šoli, sem prepričan, da ste na svoje učence ponosni tudi profesorji na vseh glasbenih šolah. Verjamem, da ste ponosni na dosežke svojih učencev na nastopih in tekmovanjih, saj pomenijo priznanje in potrditev vašega prizadevanja pri poučevanju in da se vaši učenci razvijajo v odlične glasbenike. Prepričan sem, da si takšnih uspehov (ali še večjih) želite tudi v prihodnje.

Profesorji običajno odlično skrbite za tehnično in glasbeno izobraževanje svojih učencev. In tako, kot pri športu, kjer so si tekmovalci tehnično in fizično zelo enakovredni, prav tako so si pogosto tudi učenci na tekmovanjih v svojem znanju med seboj precej blizu. Alex Fergusson, nekdanji trener in selektor angleške nogometne reprezentance, je izjavil, da ponavadi zmaga tisti, ki je na svoj nastop najbolje psihično pripravljen.

Da boste s svojimi učenci svojo glasbeno šolo kar najbolj uspešno predstavljali na tekmovanjih in svoje učence razvijali v uspešne, samozavestne, strastne mlade glasbenike, vam ponujamo:

  • mentalni trening in psihično pripravo učencev na nastop
  • oblikovanje ustrezne discipline pri vaji instrumenta
  • usmeritev v razvoj samozavesti in veselja/strasti do igranja instrumenta
  • izobraževanje profesorjev na glasbenih šolah glede vsebin prvih treh alinej, da jih bodo uspešno prenašali na svoje učence
  • podpora profesorjem pri njihovih osebnih glasbenih izzivih
  • podpora pri timskem povezovanju članov različnih zasedb vaše glasbene šole, kot so zbori, orkestri, ansambli, in kar je najpomembnejše: preseganje individualistične naravnanosti vsakega člana zasedbe v skrb za uspeh celotne zasedbe.

vzgoja učencev v samozavestne glasbenike