Programski sklopi

PROGRAMSKI SKLOPI – MODULI

  1. KDO STE IN ZAKAJ STE, KAR STE?

Zakaj ste postali glasbenik in kaj vam to pomeni? Raziskovali bomo višji namen vaše glasbene dejavnosti in kdo pravzaprav ste kot glasbenik.

Ukvarjate se z glasbo, torej ste glasbenik. Pa se glasbenika tudi res čutite? Kaj globoko v sebi čutite ob izjavi: “Sem glasbenik.”? Mir, veselje, resnico, ali morebiti dvom, praznino? Kdo bi morali postati, da bi bili takšen glasbenik, kot želite? Kakšno poslanstvo bi živeli? Kaj bi bil vaš višji namen biti glasbenik?

  1. KAKO VIDITE GLASBENI SVET?

Kaj nam je pomembno v vlogi glasbenika in pri nastopanju? Podrobneje si bomo pogledali, katerim prepričanjem sledimo in kaj verjamemo o sebi, drugih, glasbi in nastopanju.

Naša prepričanja o sebi, drugih, nastopanju in glasbi lahko zelo različno vplivajo na nas. Nekatera nas podpirajo in smo zaradi njih boljši glasbenik in človek, druga pa nas zahrbtno sabotirajo (kot negativni glasek tik pred nastopom) pri tem, da bi bili zadovoljni, uspešni in srečni – denimo prepričanje, da moram nastop izvesti popolno, sicer nisem dober glasbenik.

  1. STRATEGIJE, KAKO USPETI

Kako lahko kot glasbenik dosežete takšno vizijo sebe kot glasbenika, kot si želite? Seznanili se bomo s tehnikami postavljanja in doseganja ciljev.

Večkrat slišimo obrabljeno frazo: ” Ne sanjaj svojega življenja, temveč živi svoje sanje.” “Sanjali” (v resnici konkretno delali) smo že v prvem in drugem sklopu, sedaj pa je čas, da ugotovimo, kako bomo sanje spravili v življenje. Postavili bomo cilje in okrepili naš um, da ne bo podlegel skušnjavam starega načina življenja, temveč bo zastavljenim ciljem odločno sledil.

  1. KJE IN KAJ BOSTE POČELI, DA BOSTE USPEŠNI?

Katere dejavnosti boste vzpostavili, da boste dosegli cilje? Spoznali bomo, kakšno okolje moramo oblikovati okrog nas, da bo čim bolj podpiralo naše dejavnosti in s tem doseganje ciljev – postati takšen glasbenik, kot želimo.

Skozi življenje smo pridobili mnogo navad. Vse so nam nekoč koristile. Nekatere nam še sedaj, drugim pa se je rok uporabnosti žal že iztekel in jih bo dobro zamenjati s takšnimi, ki nam bodo v pomoč pri doseganju ciljev. Da se bomo lažje znebili nekoristnih navad in jih nadomestili z novimi, koristnimi navadami, bomo uredili takšno življenjsko okolje, ki bo nove, dobre in koristne navade podpiralo.

  1. SPROSTITE TELO IN UMIRITE UM

Kateri je najpomembnejši vzrok naše nezmožnosti, da bi nastopili tako dobro, kot znamo? Negativni glas v glavi, ki ne zaupa našemu znanju. Naučili se bomo sprostiti in utišati negativni glas, ter ga spremeniti v glas, ki nas podpira.

Naše občinstvo si sploh ne zmore predstavljati, kakšno bitko bijemo glasbeniki na odru – sami s seboj. In veliko nas bitko izgubi ravno za tisto malenkost, da nismo zadovoljni s svojim nastopom. Ko pa se naučimo umiriti pred nasotpom, pa do bitke ne prihaja več. Situacijo imamo povsem pod nadzorom in se lahko popolnoma prepustimo glasbi ter občinstvu.

  1.   ZAMISLITE SI POPOLN NASTOP

Katero orodje je stalnica uspešnih športnikov?  Vizualizacija popolnega nastopa.  To bo tudi vaše orodje. Z vizualizacijo se naravnamo na takšen nastop, kot ga želimo in si ne dopustimo, da bi šlo kako drugače kot le najboljše.

Se vam je že zgodilo, da vas je po telefonu poklicala oseba, na katero ste ravnokar mislili? Ali, da se vam zgodi nezgoda ravno takrat, ko s strahom pomislite, da se vam lahko zgodi točno to? Takšne situacije izkazujejo izjemno moč miselne naravnanosti. Zelo verjetno se bo zgodilo ravno to, na kar se tisti trenutek osredotočate. Če se osredotočate na strah pred napakami, se bodo zgodile napake. Če pa si predstavljate odličen nastop, pa boste takšnega zelo verjetno tudi izvedli.

  1. STOPITE V STANJE ODLIČNOSTI

Kako se navzeti točno takšnega razpoloženja, v katerem bomo imeli najboljše možnosti za izvedbo odličnega nastopa?

Včasih nam nič ne uspe tako, kot bi si želeli. Včasih pa z levo roko obvladujemo še tako zahtevne situacije. Zdi se, ko da je naše razpoloženje povsem odvisno od naključja. Presenečenje: sami odločamo, kako bomo razpoloženi in sami si želeno razpoloženje lahko ustvarimo skupaj z vsem, kar potrebujemo za nadzor nad situacijo in uspeh. Kako? To bomo spoznali v tem sklopu.

  1. NAPAKE, NAPAKE, NAPAKE

MatI vseh strahov pred nastopanjem – napake. Spoznali bomo njihovo pravo naravo in namen, ter preizkušali, kako se nanje kar najbolje odzvati.

Kaj pomeni za vas, če se na nastopu zmotite? Katastrofo, ki vas vrže iz tira? Še dolgo premišljujete o storjeni napaki in traja predolgo, preden se zmorete osredotočiti nazaj na sedanji trenutek in nastop? Oblikovali bomo naš edinstven odziv na napake, ki nas ne vrže več iz fokusa na nastop, temveč ostanemo mirni in osredotočeni na sedanji trenutek nastopanja. V kolikor se vam v misli prikradejo tudi neprijetni spomini in občutki na pretekle neposrečene nastope, se bomo posvetili tudi odpravljanju teh neprijetnih občutkov.

  1. BREZPLAČNI BONUS MODUL – ZAŽIVIMO SPOZNANJA

Kako bomo vse, kar smo spoznali v dosedanjih sklopih, povezali v smiselno celoto in oblikovali način glasbenega življenja, ki vam najbolj ustreza? Zaključni korak bomo zagotovo storili v živo 🙂

V preteklih osmih modulih ste pridno raziskovali samega sebe in o sebi izvedeli zelo veliko. Začrtali ste si cilje in spoznali načine, kako jih doseči. V dodatnem sklopu bomo kristalizirali in razjasnjevali sliko, kakšen bo vaš način življenja in glasbenega delovanja, ki vas bo osrečeval in izpolnjeval ter s katerimi orodji, ki ste jih spoznali, ga boste uresničili.