Pozitivna naravnanost – v nas in zunaj nas

“Vadbena soba, kateri se glasbenik zapiše za celo življenje, je zanj življenjskega pomena, ne le kot delovni prostor, temveč kot vir navdiha”

                                                                                                                                                                –    Grace Glueck, novinar

 

Verjamem, da si lahko vsak od nas prizna, da ni vedno odlično razpoložen, če ne celo navdušen v pričakovanju naslednje vaje. Seveda imamo radi glasbo in naš instrument, se pa nam zgodi tu in tam, da bi današnjo vajo najraje preskočili in se je lotimo le mukoma, ali pa jo v resnici preskočimo – seveda s kančkom slabe vesti. Obstaja pa nekaj prijemov, kako razredčiti trenutke, ko se nam ne da vaditi, ali pa vsaj oslabiti njihovo moč.

 

UREDIMO SI DELOVNI PROSTOR

Eden od njih je prilagoditev vadbenega prostora po našem okusu. Glasbeniki vaji posvetimo ogromno časa, zato bi bilo pametno, da si kar najbolje uredimo prostore, kjer vadimo. Tule sta dve ideji, kako to storiti.

Najprej uredimo prostore za vajo tako, da posledično dvignemo našo produktivnost. Ni treba, da je prostor za vajo prestižnega izgleda, v katerem vadimo brezhibno, obstaja pa nekaj stvari, brez katerih glasbeniki ne moremo.

Ne glede na to, ali je prostor urejen stilsko ali povsem običajno, ga lahko preuredimo v svetišče ustvarjalnosti, v prostor, kjer se pretaka navdih.

Oprema vadbenega prostora

Kako lahko neprimerno opremljena soba vpliva na slabo počutje glasbenika? Stoli neprimerne velikosti povzročajo bolečine v hrbtu. Slaba osvetljenost prostora povzroča naprezanje in bolečine v očeh. Manjkajoč metronom lahko povzroči napačen občutek za ritem. Saj veste, kaj mislim.

Spodaj je seznam 12 nujnih elementov ustrezno opremljene glasbene sobe, poleg instrumenta. Seveda nekateri glasbeniki ne potrebujejo vseh naštetih pripomočkov, le redki pianisti potrebujejo elektronski uglaševalec.

12 nujnih pripomočkov vadbene sobe

1. Ustrezen stol

2. Glasbeno stojalo za note ali ekran

3. Notni zvezek in svinčnik

4. metronom in uglaševalec

5. Ura

6. Ogledalo (za preverjanje gibanja med igranjem)

7. Audio snemalnik in video kamera

8. Stojalo za instrument

9. Steklenica vode

10. Ustrezna svetloba, temperatura in vlažnost prostora

11. Relativna tišina in zasebnost

12. Zaščita za sluh

Preoblikovanje vadbenega prostora v tempelj ustvarjalnosti

Da preoblikujemo naš vadbeni prostor v ustvarjalni tempelj, naj bi ga kot takega tudi obravnavali vsakič, ko vadimo v njem. Ko se pripravljamo na vajo, kjerkoli že smo, se prepričajmo, da imamo vse kar potrebujemo in da so vsi materiali brezhibno pripravljeni.

Odstranimo vse moteče dejavnike: izklopimo telefon, ugasnimo računalnik

Nato si vzemimo minuto, da se zavemo izjemne priložnosti, da lahko ustvarjamo glasbo.

Tako, kot nekateri verni ljudje izvajajo obredje, ko vstopajo v božjo hišo, je priporočljivo pridobiti nekaj navad za predpripravo na vajo. Pred ogrevanjem na instrumentu se lahko osredotočimo na dihanje, sproščanje napetosti in se zavemo pomembnosti in vrednosti našega umetniškega dela.

Nato pustimo vse skrbi ob strani in se povsem posvetimo kraljestvu ustvarjanja glasbe.

NOTRANJI NASMEH

Tisti, ki se ustvarjamo dan za dnem, vemo, da stvari ne tečejo vedno kot po maslu. Včasih nam gre, včasih pa nas upočasnjujejo ovire, na katere naletimo.

Ne glede na to, ali smo v tem trenutku v obdobju, ko nam stvari gredo dobro od rok, ali ne, nam lahko preprosta vaja pomaga pri vzdrževanju ustvarjalnega toka.

Moč notranjega nasmeha

Znanstveniki dokazujejo, da s krepitvijo pozitivnih misli spodbujamo tudi našo ustvarjalno moč (poglejte članek).

Kkao pa krepimo pozitivne misli? Ena od nežnejših tehnik, ki sem se jo naučil in jo uporabljam, je vzdrževanje notranjega nasmeha.

Spoznal sem, da ko zavzamemo notranji nasmeh, s tem podprem vrsto notranjih stanj, ki podpirajo ustvarjalnost. tule jih je nekaj:

  1. Osredotočenost

Notranji nasmeh aktivira naš občutek zanimanja, in nas motivira, da se osredotočimo na trenutno delo.

      2. Zaupanje

Notranji nasmeh nam pomaga, da zaupamo v vire v nas in da se lotimo problemov s samozavestjo in zaupanjem, da jih lahko rešimo

     3. Umirjenost

Notranji nasmeh ugasi skrbi, kar nam dovoljuje, da se izrazi najboljše v nas, tudi v situacijah, kjer je pritisk izjemno hud.

     4. Odpornost

Pozitivna mentalna naravnanost nas pripravi, da tudi ovire na poti dojemamo le kot korak več na poti rasti in raziskovanja

     5. Čudenje

S sijočimi očmi cenimo priložnosti, ki se nam ponujajo, še posebej, če se zavedamo, da je vsak trenutek našega življenja čaroben.

Moje mnenje je, da se pozitivna naravnanost vsekakor izplača v smislu doživljanja glasbe kot darila, ki v življenje prinaša veselje, polnost doživljanja in izpolnjeno bivanje.

Ko pa nam uspe kombinirati urejenost vadbenega prostora in njegovo dojemanje kot svetišče glasbe in pozitivno naravnanost, potem ni več ovir za intenziven tok glasbene kreativnosti…si sploh lahko predstavljamo, kaj lahko nastane?! Poizkusimo!

notranji nasmeh

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail