Postani samozavesten izvajalec

Tvoja glavna naloga je na eni strani, da najdeš svoj notranji mir ter moč, na drugi strani pa, da se za svoje nastope res odlično pripraviš.”

Eric Maisel, avtor in psiholog

V predhodnem članku smo se tresli pred in med nastopom ter razmišljali, kaj je pravzaprav povzročilo naš strah. Ugotovili smo, da obstajajo trije vzroki.

 • Mogoče smo že osebnostno tako “narejeni”, da nas je strah biti na očeh publike
 • Morda nismo dovolj vadili in naših skladb za nastop ne obvladamo v takšni meri, kot si želimo
 • Ali pa se nam zdi nastop tako zelo pomemben, saj ni le nek običajen nastop, temveč odloča o naši glasbeni prihodnosti.

V tem članku bomo nakazali nekaj smernic, ki nas lahko vodijo do rešitev za zgoraj omenjene vzroke naše treme, ter postanemo oseba, ki uživa v nastopanju in v svojih nastopih podari publiki svojo dušo in celega sebe.

Najprej razjasnimo, kaj je nastop: “Nastop je situacija, kjer je pomembno, kako dobro igramo ali pojemo” (The Musician’Way, str. 146) .

Bolj, ko je pomembno, kako dobro bomo nastopali, bolj verjetno je, da bomo dobili tremo.

Ne glede na to, ali stojimo na odru pred tisočimi poslušalci, delamo avdicijo pri potencialnem delodajalcu, poskušamo narediti vtis na našo simpatijo, ali snemamo v studiu, v vseh situacijah nastopamo – prisotnost ali številčnost publike ne določa nastopa.

Ko vemo, kako pametno uporabiti pametne trike in strategije, nam bo uspelo pomiriti živce in izvesti pristen, srčen nastop.

 1. Strategije za težave z osebnostnimi lastnostmi in značilnostmi
 • Razvijmo pozitiven odziv na stres. Stres sam po sebi sploh ni težava. Težava nastane, če ne znamo dobro reagirati na stres, saj slaba reakcija pomeni, da se bomo zlomili pod težo stresa, dobra reakcija pa bo omogočila, da nam bo stres pomagal nastop le še izboljšati.
 • Zavedajmo se pomena našega nastopanja. Nastopanje zahteva našo predanost. Da bomo sposobni igrati in peti samozavestno, moramo verjeti v glasbo, ki jo predstavljamo in v naše poslanstvo nastopajočega umetnika.
 • Ugotovimo, kako ustrezno in pravilno oceniti naše veščine, znanje in spretnosti pri izvajanju glasbe. Traja kar nekaj časa, da s preizkušanjem ugotovimo, kako najbolje delujemo na odru in v studiu. Da pa se bomo lahko učili iz naših izkušenj, si moramo pošteno priznati, v čem nam gre dobro in kje je treba naše veščine še izboljšati. Kako se oceniti, bomo rekli še kako besedo v drugem članku 😉
 1. Strategije, ki so usmerjene v nalogo pred nami
 • V repertoar uvrstimo skladbe, ki smo jih zmožni izvesti. Lažje skladbe nam dopuščajo, da se lahko osredotočimo na nastop, preprečuje tremo in gradi našo samozavest. Kako oceniti, katere skladbe so primerne, bomo še raziskovali v katerem od naslednjih člankov.
 • Pridobimo vadbene veščine, ki pokrivajo celostno področje vaje. Šele, ko se skladb učimo poglobljeno, bomo zmožni obvladati vsakršno tremo in strah v zahtevnih situacijah nastopanja.
 • Okrepimo naše navade glede vaje. Naše veščine nastopanja bodo postale trdne le skozi redno vajo. Zato je pomembno poudariti, da kadarkoli igramo ali pojemo na vaji, dajmo vse od sebe. Le katere so te navade odličnosti, ki bodo utrdile našo samozavest pri nastopanju? Izvemo v enem od prihodnjih člankov!
 1. Strategije, povezane s situacijo nastopa
 • Privadimo se na okolje, kjer nastopamo. Okolje, katerega nismo vajeni, nam lahko vzbuja napetost. Ko pa pridobimo nekaj izkušenj z različnimi okolji na različnih nastopih, se bomo počasi začeli počutiti, kot, da smo povsod doma.
 • Izgradimo naše veščine nastopanja. Nastopi so najboljša vaja in idealna priložnost, da se privadimo odra in nastopanja, gradimo na svoji prezenci, vzpostavljamo stik s publiko ipd.
 • Naučimo se tehnik, ki izboljšajo nastop. Ko smo pod pritiskom, je povsem naravno, da čutimo porast adrenalina. Uspešno ga bomo obvladali, če se naučimo pravilnih tehnik dihanja, in vizualizacije uspešnega nastopa, seveda v kombinaciji z učinkovito domačo pripravo pred nastopom. Tehnike obvladovanja stresa bomo predstavili v naslednjih člankih, ki pridejo kmalu.

Kot vidite, nas čaka kar nekaj vznemirljivih tem, ki jih bomo obdelali v prihodnjih člankih. To so teme, ki predstavljajo osnovo k samozavestnemu nastopanju. Verjamem, da ga ni junaka, ki bi še naprej želel nastopati s polno treme in strahu. Če želite strah in tremo učinkovito obvladati, nas spremljajte dalje!

samozavesten izvajalec

Vir slike: https://confidentperformer.files.wordpress.com/2014/02/bigarnie-full-colour.png

Vir besedila: The Musician’s Way

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail