Uspešna vaja: kaj sploh je vaja?

Dovršena vaja

Ni pomembno, od kod ste prišli, temveč kam greste.

                                                                                                              -Ella Fitzgerald

Kamorkoli upamo, da bomo potovali na našem glasbenem potovanju, vaja je edina pot, da bomo tja tudi prišli. Mogoče se sprašujemo, ali imamo dovolj talenta, da dosežemo zadane cilje, vendar glasbeni napredek temelji mnogo bolj na vaji kot na talentu. Vendar vsaka vaja vendarle ni dovolj dobra. Poglejmo si nekaj več o vaji

Kaj sploh je vaja?

Vaja ni delo pod prisilo, je dovršena umetnost, sestavljena iz intuicije, navdiha, potrpljenja, elegance, jasnosti, ravnotežja in predvsem iz iskanje še večjega užitka v gibanju in izražanju.
– Yehudi Menuhin, violinist

Vaja v življenju glasbenika zavzema častno mesto. Kako, da si potem včasih pridobi ugled “dela pod prisilo”? Avtorica Edith Hamilton nam odgovarja: “Ni trdo delo tisto, kar nas straši, temveč vraževerno delo”. Da bo naša vaja prežeta z navdušenjem in vznemirljivostjo, mora biti izvedena vešče in z namenom. Če želimo priti do bistva, kako poglobiti navade vaje, začnimo s tem, kaj vaja pravzaprav je.

Ko se lotimo resne vaje- za razliko od trenutkov, ko se zabavamo z igranjem in petjem – stremimo k učenju repertoarja ali k izboljševanju naših sposobnosti z delom na tehničnih vajah. S procesom usvajanja novega repertoarja in izpopolnjevanja veščin postajamo boljši umetnik. Gradimo na “potrpežljivosti, eleganci, jasnosti in ravnotežju”. Dvigujemo se na neskončni umetniški rasti.
Če pogledamo preko osebne izpolnitve, je poglavitni cilj vaje priprava na nastop. Kot oblika umetnosti se glasba osredotoča na odnos med izvajalcem in poslušalcem. V nekaj besedah, če upoštevamo slednje, je vaja namenski, ustvarjalen proces, v katerem izboljšujemo našo glasbeno sposobnost za nastopanje.

Z vidika zgornjega opisa lahko opazimo, da potrebujemo trening tako v kraljevstvu umetnosti kot prakse, če želimo postati sposoben izvajalec. Poleg pridobivanja tehničnih veščin moramo pridobivati tudi uvid v izrazni jezik glasbe. Ne le to, prav tako moramo biti sposobni funkcionirati v družbi, da lahko učinkovito vadimo tudi z drugimi glasbeniki. To so ključne zadeve, na katere moramo znati najti odgovore, če želimo pripraviti zanesljiv in, tako za publiko kot izvajalce, čaroben nastop.

Vaja ni tako preprosto dejanje. Vključuje množico dejavniko, katere bomo spoznavali skozi serijo naslednjih člankov.

Zato bodite pozorni!

glasbena vaja

Vir: http://music.berkeley.edu/about-us/resources-and-facilities/practice-rooms/

Vir besedila: Klickstein, G. (2009). The Musician’s Way.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail