Kdaj, koliko in kako vaditi?

“Načrtovanje vaje nas brani pred kaosom in lastnimi muhami. Je kot mreža za lovljenje dni. Je kot gradbeni oder, na katerem stojijo delavci in delajo z obema rokama na časovnih odsekih…Je kot rešilni čoln, na katerem se vidite žive še desetletja kasneje.” 

– Annie Dillard, avtoricaAnnie-dillard

Naš potek življenja v kreativnosti in umetnosti bo v veliki meri odvisen od tega, kako bomo načrtovali svoj urnik vaje. Učinkovit urnik nam omogoča, da dosegamo svoje glasbene cilje, ne da bi se pri tem izčrpavali. Vseeno pa takšen urnik, s katerim bi gojili našo umetnost, ni tako preprosto sestaviti. Neprimerno načrtovanje je peljalo že mnogo glasbenikov po poti neredne, brezplodne vaje, ali pretirane vaje do poškodb in obupa. Zato ta članek predlaga pet smernic za boljše načrtovanje glasbene vaje.

  1. Vadimo redno

Naš umetniški razvoj bo najbolje potekal s stabilno, premišljeno vajo. Poskušajmo igrati ali peti vsak dan približno enako časa in bodimo pozorni, da ne presežemo naših fizičnih zmožnosti. Premislimo tudi o prostem dnevu v tednu ali vaji z nizko intenzivnostjo.

V kolikor prenavljamo naše vadbene navade, nam bo v korist, v kolikor bomo vodili dnevnik, kdaj, kaj in kako vadimo. Oblika dnevnika je lahko plod naše lastne zamisli, model zanjo pa lahko dobimo tudi na spletni strani Geralda Klicksteina www.musiciansway.com. Le malo glasbenikov uporablja dnevnik med že utečeno vajo, , vendar pa lahko dnevnik, ki ga vodimo vsaj en teden, pri spreminjanju vzorcev treninga, osvetli naše navade in nam pomagal pri dvigovanju naše produktivnosti.

  1. Načrtujmo več krajših vadbenih etap

Da preprečimo utrujenost in spodbudimo poglobljeno učenje, si vsak dan uredimo več vadbenih seans, če se da ob podobnih urah skozi celoten teden. Mnogo glasbenikov je podalo nasvete v zvezi s tem, tudi violinist David Oistrakh: “Začni zjutraj; odloži violino; vadi popoldne; odloži jo stran; vadi zvečer; odloži jo; vadi pred spanjem.”

Če je kdaj potrebno podaljšati vajo, recimo ob vaji ansambla, ki se ne srečuje pogosto, si predhodno odpočijmo, izvedimo dihalne vaje, poslušajmo svoje telo. Če se počutimo utrujene ali neudobno, prekinimo za tisti dan. Najbolje je, da prekinemo z vajo instrumenta in petja, še preden začutimo utrujenost. Utrujene mišice in glasilke so bolj nagnjene k poškodbam, in ko se nam um poleni, vaja postane brez pomena.

  1. Vzemimo si odmor(e)

Obstaja splošno pravilo, ki pravi, da počivajmo 10 minut na vsako uro vaje v vadbeni sobi. Vzemimo si več počitka, kadar delamo res zavzeto ali ko usvajamo nove tehnike. Ustrezno razmerje med vajo in počitkom, s katerim se v veliki meri strinjajo učitelji in medicina, naj bi bilo nič več kot 25-30 min vajein nato 5 min počitka. Mnogi glasbeniki pa si raje vzamejo 2-3 min oddiha na vsakih 15 min vaje. V večjih skupinah pa priporočajo 10 minutno pavzo celotne zasedbe po 50 minutah vaje, seveda, v kolikor repertoar ni zelo zahteven in naporen.odmor

Pomembno je tudi, kako počivamo na oddihu. Instrumentalisti naj se ognejo premoru, v katerem bi zelo intenzivno uporabljali svoje roke. Pevci naj bi v počasnih požirkih pili vodo in počivali glasilke.

  1. Postopoma dvigujmo zahtevnost

Univerzitetni študenti navadno namenijo dve do tri ure dnevno za samostojno vajo. Pevci običajno vadijo manj, da preprečijo poškodbe glasilk. Nekateri instrumentalisti vadijo po pet ur ali več, kljub temu, da štiri do pet ur dnevno predstavlja zgornjo mejo večini glasbenikov. Kakorkoli, glasbeniki, ki so lahko produktivni več ur, so svojo vzdržljivost razvili postopno. Ko načrtujemo svoj urnik vaje, se vzdržimo želji, da bi v eni potezi krepko dvignili čas, ki je namenjen vaji in nastopanju. Nenadno podaljšanje časa igranja in petja je glavni vzrok poškodb pri glasbenikih.

Koliko pa lahko podaljšamo čas vaje, da ostanemo v varnem območju? Fizik Ralph Manchester, urednik revije Medical Problems of Performing Artists svetuje glasbenikom, da omejijo podaljševanje časa za igranje in petja največ na 10-20% tedensko. Če običajno vadimo dve uri dnevno, potem bi bila zgornja meja dviga za 12-24 minut dnevne vaje v celotnem naslednjem tednu. Četudi bi tako dvigovali časovno mejo vaje tri zaporedne tedne, bi bilo smiselno, če četrti teden vadimo nekoliko manj, da se ne izčrpamo.

V določenih okoliščinah pa dvigovanje ni primerno. Če delamo na spremembi tehnike, vadimo zelo zahteven material ali smo dobili nov instrument, je najbolj varno, da skrajšamo čas vaje in ga postopoma podaljšujemo. Tako bomo dali telesu priložnost, da se navadi na nove gibe. Vendar te omejitve veljajo le za našo fizično vajo. Še vedno lahko v polnosti izvajamo vaje v naših mislih in preučujemo note in tako dvigujemo našo produktivnost, ne da bi izčrpavali svoje telo.

  1. Živimo uravnoteženo življenje

Učinkovito načrtovanje vaje vključuje usklajevanje vseh vidikov življenja – zdravja, odnosov, šole, zaposlitve, kot tudi glasbeno udejstvovanje. Ko oblikujemo naš načrt vaje, poskusimo ujeti čim boljše ravnotežje med vsemi vidiki. Vključimo čas za gibanje, zdravo prehrano, sprostitev v krogu prijateljev in prvovrsten študij oziroma drugo delo. Uravnoteženo življenje je nujno za naše blagostanje in tako za naš dolgoročen uspeh v glasbenih vodah.

Želite videti primer učinkovite organizacije urnika? Potem si vzemite čas tudi za naslednji članke, ki bo predstavil takšen primer.

planiranje

Vir fotografije: http://erpleaders.com/category/project-planning/

Vir besedila: Klickstein, G.  (2009). The Musician’s Way.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail