Prednosti snemanja lastne vaje

Nič ni usodnejšega za naš občutek glasbe, kot si dovoliti slišati glasbo, ne da bi jo resnično poslušali.
                                                                                                                                                                                                                                   – Tobias Matthay, pianist

Zmožnost dobrega poslušanja samega sebe je ključ do glasbene odličnosti. Brez tega glasbeniki brezskrbno “fušajo” pri petju, igrajo izven ritma, ali kako drugače kvarijo lastno glasbo. Dobro zvenijo le sebi in nikomur drugemu. S kvalitetnimi snemalniki zvoka lahko glasbeniki kvaliteto svoje glasbe točno ocenijo.

Ta članek se osredotoča na snemanje zvoka, v kakem drugem članku pa se bomo posvetili tudi snemanju video posnetkov, ko bomo obravnavali tudi odrski nastop. Sedaj bomo opredelili pet glavnih koristi snemanja zvoka pri lastnem glasbenem ustvarjanju.

Koristi snemanja samega sebe

  1. Izostruje muzikalnost

Snemanje lastne vaje izostruje našo muzikalnost, tako da lahko merimo vsak vidik našega zvoka z nepristranskimi “ušesi”. Ne glede na to, ali posnamemo le posamezno frazo ali celotno skladbo, lahko nepristransko poslušamo glasbo, kot bi jo izvajal nekdo drug. Nato lahko dodelujemo našo izvedbo, kot želimo, da se jo sliši.

  1. Preprečuje popačeno zaznavanje lastne glasbe

Snemanje samega sebe nam preprečuje popačeno zaznavanje lastnega glasbenega ustvarjanja, saj nam ponuja možnost, da ocenimo lastno izvedbo, ne da bi nas pri tem oviralo lastno muziciranje. Npr., če smo nevede hiteli skozi zapleteno frazo, bomo to napako slišali na posnetku in jo bomo zmožni popraviti na ustrezen način. Ne bo se nam treba zanašati na učitelja, da bo popravljal naše napake. Prav tako za mnoge glasbenike, še posebej pevce, velja, da slišijo lasten ton drugače, kot ga sliši občinstvo. Snemalnik zvoka nam tako omogoča, da slišimo lasten zvok tako, kot ga slišijo poslušalci.

  1. Izboljša učinkovitost vaje

Snemanje lastne vaje dvigne učinkovitost vaje, ne le z izravnavanjem popačenega zaznavanja, temveč tudi s krepitvijo natančnosti. Če smo se kdaj zalotili na vaji ali generalki, da smo se določen prehod naučili narobe, potem vemo, kako lahko nenatančna vaja izniči vse prizadevanje. Snemanje samega sebe v kombinaciji s pozornim poslušanjem nam pomaga, da smo natančni že od samega začetka.

  1. Izboljša učne ure

Snemanje učnih ur nam bo pospešilo učenje, saj lahko vajo ponovno preposlušamo na posnetku in si naredimo koristne zapiske. Še posebej, če je na učni uri večje število oseb in imamo le redkokdaj čas, da si zapišemo podrobnosti. Snemanje nam omogoča, da ne bomo pozabili nobenega nasveta, ki smo ga prejeli med vajo.

  1. Podpira objektivnost

Zadnja korist, ki jo bom navedel, se nanaša na skupinsko vajo. Snemanje vaje nam omogoča, da ocenimo naše skupno delo povsem objektivno in tako zmanjšamo možnost konfliktov. Namesto, da bi se med seboj obtoževali, kdo “fuša” ali je preglasen, lahko s poslušanjem posnetka odkrivamo in odpravljamo pomanjkljivosti skupnega igranja.

snemanje samega sebe

Vir fotografije: www.robknopper.com

Vir besedila: Klickstein, G. (2009). The Musician’s Way.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail